El programa Modellus

Presentació

Modellus és una aplicació informàtica que permet crear simulacions interactives a partir de models matemàtics. Es tracta d'un programa lliure que està disponible en l'adreça:
http://phoenix.sce.fct.unl.pt/modellus
[Si tens problemes per aconseguir el programa posa't en contacte amb nosaltres ]

En el mateix lloc hi ha manuals i enllašos amb una ampla comunitat de persones que treballen amb l'aplicaciˇ.

Les simulacions que nosaltres proporcionem es poden emprar sense necessitat conéixer en profunditat el funcionament del programa, però requereixen que aquest es trobe instal·lat en l'ordinador.

InstalĚlaciˇ

En el lloc abans indicat es descarrega un arxiu executable. Al fer doble clic sobre l'arxiu comenša el procÚs d'instalĚlaciˇ. No cal ressenyar cap indicaciˇ particular.

Maneig del programa Modellus

Cada simulaciˇ es presenta dins d'una carpeta amb diferents arxius. Per entrara en la simulaciˇ cal fer doble clic en l'arxiu amb l'extensiˇ mdl. A la dreta es reprodueix la icona corresponent a aquest tipus d'arxiu.

Al obrir la simulaciˇ apareixen tres finestres: la finestra grÓfica de la simulaciˇ, la finestra del model matemÓtic (anomenada Modelo) i la finestra de control (anomenada Control). La primera cosa que hem de fer Ús ocultar la finestra Modelo. Per aš˛ fem clic en el botˇ Ocultar ventana que apareix en la part supeior dreta de la finestra. A la dreta es reprodueix aquest botˇ.

La finestra Control permet governar l'execuciˇ de la simulaciˇ. TÚ el tÝpic joc de botons de qualsevol reproductor: reproduir, detindre, parar i tornar al principi i anar al final.

En la part superior esquerra de la finestra grÓfica de la simulaciˇ apareix un xicotet rŔtol que diu Casos: i darrere d'ell apareixen uns quants botons. Al prÚmer cada botˇ canvien els parÓmetres del model.

Els parÓmetres de cada cas es poden modificar. Per fer aš˛ desplega el men˙ Ventana i escull l'opciˇ Condiciones iniciales. Ha d'obrir-es una finestra amb el mateix nom en la qual apareixen els valors dels parÓmetres. Per poder modificar-los cal que la simulaciˇ estiga parada (no es poden modificar si la simulaciˇ sols estÓ detinguda).

TambÚ es poden afegir nous casos. Per aš˛, amb la finestra Condiciones iniciales oberta, desplega el men˙ Casos i escull l'opciˇ A˝adir.

La finestra Condiciones iniciales es pot tornar a ocultar fent clic en el botˇ Ocultar ventana que apareix en la part superior dreta de la finestra.